Zo zijn we niet getrouwd
showcase_afb3
'Samen als het goed gaat, apart als het slecht gaat.'

Uit de praktijk

Ronald (43 jaar) en Marloes (40 jaar) hebben acht jaar geleden een geregistreerd partnerschap afgesloten in gemeenschap van goederen. Beiden werkten ze toen nog in loondienst. Sinds twee jaar heeft Ronald een eigen lunchroom. Marloes is van plan om volgend jaar freelance te gaan werken als wijkverpleegkundige.

'Marloes en ik hadden - toen we elkaar leerden kennen - allebei vage plannen om in de toekomst een eigen zaak te beginnen. We werkten toen allebei in de horeca. Ik heb mijn droom inmiddels waargemaakt en ben een eigen lunchroom begonnen. Het loopt als een trein met al die kantoren in de buurt. Marloes is na haar opleiding als verpleegkundige in het ziekenhuis gaan werken. Omdat ze meer zelf de regie wil hebben over de werktijden en de invulling van haar werk, gaat ze zich binnenkort inschrijven als freelance wijkverpleegkundige bij verschillende thuiszorgorganisaties in de regio.'

'Een goede voorbereiding vind ik belangrijk. Toen ik op zoek was naar een geschikte horecalocatie hebben we al nagedacht over ons geregistreerd partnerschap. In gemeenschap van goederen betekent dat alle bezittingen en schulden van ons samen zijn, ook die van mijn zaak dus. Een eigen bedrijf beginnen betekent altijd een financieel risico. Ik wil niet dat Marloes privé ook aansprakelijk is voor eventuele schulden van de lunchroom, mocht de zaak niet goed lopen. Daarom zijn we, voordat ik me heb ingeschreven als zelfstandige bij de Kamer van Koophandel, eerst naar de notaris gegaan om ons te laten adviseren. Hij deed ons de suggestie om in de partnerschapsvoorwaarden vast te leggen dat Marloes wel meedeelt in de waardegroei van mijn zaak.

"Samen als het goed gaat, apart als het slecht gaat". We wisten niet dat dit mogelijk was en waren erg blij met dit advies.'

Tip

U heeft een geregistreerd partnerschap afgesloten in gemeenschap van goederen. Om te voorkomen dat uw partner ook aansprakelijk is voor schulden uit uw bedrijf, laat u bij de notaris partnerschapsvoorwaarden vastleggen. Hierin kunt u opnemen dat uw partner wel meedeelt als het goed gaat met uw bedrijf.

Heeft u al huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden afgesloten?

Laat dan uw notaris deze voorwaarden bekijken voordat u een eigen bedrijf begint. Het is geen prettige gedachte, maar mocht u in de toekomst gaan scheiden, dan kan de continuïteit van uw bedrijf in gevaar komen, wanneer er een flink bedrag in één keer naar de andere partner gaat.